Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ


IMG_0537.jpg

Οι μηχανές αναζήτησης είναι από τα λίγα εργαλεία του Internet που προσπαθούν να βάλουν τάξη και να προσφέρουν διέξοδο σε όσους αναζητούν μία πληροφορία στο Δίκτυο αλλά δεν γνωρίζουν πού ακριβώς θα την βρουν.

Mια μηχανή αναζήτησης είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει την αναζήτηση κειμένων και αρχείων στο διαδίκτυο.Αποτελείται απο ένα πρόγραμμα υπολογιστή που βρίσκεται σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές στους οποιους δημιουργείται μια βάση δεδομένων με τις πληροφορίες που συλλέγει απο το διαδίκτυο και το διαδραστικό περιβάλλον που εμφανίζεται στον τελικό χρήστη ο οποίος χρησιμοποιεί την εφαρμογή από άλλο υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.


Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούνται πολύ από το αγοραστικό κοινό παγκοσμίως,με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος στην και την διαφήμιση. Είναι τα περισσότερο διαδεδομένα μέσα για την εύρεση πληροφορίας στο internet.Πρόκειται για ειδικά προγράμματα που επιτρέπουν την αναζήτηση και ανάκτηση πληροφορίας στο internet με τη χρήση απλών λέξεων- κλειδιών. Από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα μιας επιχείρησης χρειάζεται ένας τρόπος να δηλωθεί τι κάνει η ιστοσελίδα αυτή και πού βρίσκεται ώστε οι χρήστες να την επισκεφτούν. Εδώ ακριβώς έρχονται οι μηχανές αναζήτησης να βοηθήσουν: Είναι σαν ένας χρυσός οδηγός στο internet. Αυτό που κάνει τις μηχανές

αναζήτησης, όμως, πανίσχυρες είναι ότι οι χρήστες του ίντερνετ μπορούν να μπουν στο δικτυακό τόπο της μηχανής αναζήτησης, να πληκρολογήσουν μερικές λέξεις-κλειδιά και η μηχανή αναζήτησης θα δημιουργήσει μια λίστα από ιστοσελίδες που προσεγγίζουν περισσότερο τις λέξεις- κλειδιά που δόθηκαν για αναζήτηση από το χρήστη. Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν ότι το 47% των πελατών- καταναλωτών χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης για να εντοπίσουν μια ιστοσελίδα με περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει.


external image bibliography.jpg

Ιστορικά στοιχεία
Όταν πρωτοξεκίνησε το ίντερνετ δεν είχε καμία σχέση με το ίντερνετ που γνωρίζουμε τώρα. Δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα των ιστοσελίδων, ούτε θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στην αρχή ήταν απλά ένας αριθμός από Ftp (File transfer protocol) sites που χρήστες μπορούσαν να κατεβάσουν ή να ανεβάσουν αρχεία. Ακόμη και η εύρεση αυτών των αρχείων ήταν δύσκολη αφού έπρεπε να γνωρίζεις την ακριβή διεύθυνση που βρίσκονταν, προσέφερε πολλά οφέλη στους χρήστες, γιατί μπορεί να μην ήταν κάτι τέλειο, αποτέλεσε όμως την αρχή για τη δημιουργία χρήσιμων σε εμάς σήμερα, μηχανών αναζήτησης.
Αυτή η διαδικασία εύρεσης των αρχείων ήταν πολύ δύσκολη, χρονοβόρα και έπρεπε να έχεις αρκετή υπομονή. Οι πληροφορίες, παρόλα αυτά, μπορούσαν να βρεθούν με κάποιον τρόπο και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των χρηστών. Αυτό γινόταν πριν ο μαθητής Alan Emtage, το 1990, δημιουργήσει το πρώτο εργαλείο αναζήτησης. Αυτό που έφτιαξε ήταν ένας κατάλογος από τα αρχεία που υπήρχαν στο ίντερνετ και ονομάστηκε Archie (Archieve).
Το 1991 ένας άλλος μαθητής, ο Mark McCahill συνειδητοποίησε ότι αφού μπορείς να ψάχνεις τα αρχεία στο ίντερνετ τότε μπορείς να ψάχνεις και τα κείμενα. Έτσι δημιούργησε το Gopher, ένα πρόγραμμα που κατηγοριοποιούσε το απλό κείμενο των αρχείων που αργότερα έγιναν οι πρώτες ιστοσελίδες. Αυτό το πρόγραμμα καθιστούσε πιο εύχρηστη την αναζήτηση των χρηστών στο διαδίκτυο.
Με τη δημιουργία του Gopher προέκυψε η ανάγκη για προγράμματα που μπορούσαν να εντοπίσουν πληροφορίες μέσα από τους καταλόγους του Gopher. Έτσι δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Veronica ( Very Easy Rodent Oriented Net-wide Index to Computerized Archives) και το jughead (Jonzy's Universal Gopher Hierarchy Excavation and Display) για να αναζητούν αρχεία και κείμενα που είχαν αποθηκευτεί στο σύστημα Gopher.
Και τα δύο αυτά προγράμματα λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο, επιτρέποντας στους χρήστες να ψάξουν τους καταλόγους με τις πληροφορίες δίνοντας μια λέξη ή φράση (Keywords). Η πρώτη μηχανή αναζήτησης με τη μορφή που τις γνωρίζουμε σήμερα. Δημιουργήθηκε το 1993 από τον Mathew Gray και ονομάστηκε Wandex. Ήταν το πρώτο πρόγραμμα που δημιουργούσε και καταλόγους αλλά και έψαχνε τις ιστοσελίδες στο ίντερνετ. Από το 1993 μέχρι το 1998 κατασκευάστηκαν όλες οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης που ξέρουμε και σήμερα.
Τρόπος Λειτουργίας των μηχανών αναζήτησης
Οι μηχανές αναζήτησης δεν "ψάχνουν" στην πραγματικότητα τον παγκόσμιο ιστό άμεσα. Κάθε τέτοια μηχανή ψάχνει σε μια βάση δεδομένων που περιέχει αντίγραφα ιστοσελίδων όπως αυτές έχουν επιλεγεί αυτόματα ανάμεσα σε δισεκατομμύρια σελίδες στο ίντερνετ που υπάρχουν σε servers. Όταν ψάχνουμε στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης αναζητούμε κατά κάποιο τρόπο ένα παλιό αντίγραφο της πραγματικής web σελίδας όπως αυτό υπάρχει στη βάση δεδομένων της μηχανής. Όταν κάνουμε "κλικ" πάνω στους συνδέσμους που παρέχονται από τα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής, ανακτούμε από τον server την τωρινή έκδοση της σελίδας. Οι βάσεις δεδομένων των μηχανών αναζήτησης "συμπληρώνονται" από ειδικά προγράμματα υπολογιστών που λέγονται "αράχνες". Παρόλο που λέγεται ότι διατρέχουν το διαδίκτυο προς αναζήτηση σελίδων για να τις συμπεριλάβουν στη βάση δεδομένων της μηχανής, στην πραγματικότητα παραμένουν σε ένα μόνο μέρος. Βρίσκουν τις σελίδες που ενδέχεται να συμπεριληφθούν στη βάση ακολουθώντας τα links στις σελίδες που ήδη υπάρχουν στη βάση δεδομένων τους.
Αφού οι "αράχνες" βρουν τις σελίδες τις περνούν σε ένα άλλο πρόγραμμα υπολογιστή για τοποθέτηση δεικτών. Αυτό το πρόγραμμα αναγνωρίζει το κείμενο, τους συνδέσμους και το υπόλοιπο περιεχόμενο της σελίδας και το αποθηκεύει στα αρχεία της βάσης δεδομένων της μηχανής αναζήτησης έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί αναζήτηση πάνω στη βάση με τη χρήση λέξεων κλειδιών ή με όποιες άλλες πιο εξελιγμένες προσεγγίσεις προσφέρονται.
Τρόποι καταχώρησης ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης
Υπάρχουν τέσσερις τρόποι οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν να καταχωρίσουμε εύκολα την ιστοσελίδα μας στις μηχανές αναζήτησης:
1. Να καταχωρηθεί απευθείας στη μηχανή αναζήτησης "χειρωνακτικά" (από τον ιδιοκτήτη του δικτυακού τόπου ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο) χρησιμοποιώντας μια δωρεάν φόρμα καταχώρησης.
2. Να καταχωρηθεί απευθείας στη μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιώντας ειδικά έτοιμα προγράμματα γι' αυτόν το σκοπό. Το πρόγραμμα αναλαμβάνει να καταχωρήσει την ιστοσελίδα σε μία ή περισσότερες μηχανές αναζήτησης χωρίς να απαιτείται από τον ενδιαφερόμενο καμιά δική του ανάμειξη στη διαδικασία καταχώρησης.
3. Να βρει η μηχανή αναζήτησης την ιστοσελίδα μόνη της μέσω διαφόρων συνδέσμων που δείχνουν προς αυτό από άλλους δικτυακούς τόπους: Αυτή η διαδικασία δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να περάσουν ακόμη και μήνες μέχρι οι "αράχνες" των μηχανών αναζήτησης να ανακαλύψουν το δικτυακό τόπο.
4. Να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του web site την εταιρεία της μηχανής αναζήτησης ώστε να δεικτοδοτήσει-καταχωρήσει το site του: Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία ο ιδιοκτήτης του δικτυακού τόπου πληρώνει την εταιρεία της μηχανής αναζήτησης ώστε να δεικτοδοτήσει μερικές σελίδες από το δικτυακό του τόπο.

Δημοφιλείς Μηχανές Αναζήτησης
1. in.gr, 2. Pathfinder.gr, 3. Dir. Forthnet.gr, 4. Anazitisis.gr, 5. Phantis.gr, 6. Google, 7. Alta Vista, 8. Bing, 9. Excite, 10. Web Crawler, 11. Lycos, 12. Info Seek, 13. Yahoo, 14. NlightN, 15. The Internet Sleuth, 16. Magellan.


Ιστορική Πορεία των μηχανών αναζήτησης
1. Archie-1990. Υπήρξε η πρώτη μηχανή αναζήτησης. Χρήσιμη μεν, αλλά λόγω περιορισμένου χώρου εμφανίζονταν μόνο οι λίστες με τα αποτελέσματα και όχι το περιεχόμενό τους.
2. V Lib-1992. Ο "πατέρας" του παγκόσμιου ιστού Tim Berners Lee ιδρύει μια εικονική βιβλιοθήκη- μηχανή αναζήτησης που φιλοξενείται στους διακομιστές του Cern.
3.Ali-Web-1993. Οι χρήστες μπορούσαν να υποβάλλουν τις σελίδες που ήθελαν να συμπεριληφθούν στη μηχανή αναζήτησης μαζί με μια περιγραφή τους, γεγονός που εξυπηρετούσε μια ακριβέστερη και πιο περιορισμένη αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό.
4. Excite-1993. Δημιουργήθηκε από έξι φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford. Το 2001 πουλήθηκε λόγω χρεωκοπίας.
5. Web-crawler-1994. Ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης που τοποθετούσε σε ευρετήριο ολόκληρες τις σελίδες. Υπήρξε πολύ δημοφιλής για να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
6. Lycos- 1994. Δημοσιοποιήθηκε με έναν κατάλογο 54.000 εγγράφων. Κατέτασσε τα αποτελέσματα σύμφωνα με τη σχετικότητα ανάκτησης. Γινόταν αντιστοίχιση προθέματος και εγγύτητας λέξης.
7. Alta Vista-1995. Διέθετε απεριόριστο εύρος ζώνης. Ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης που επέτρεπε την υποβολή ερωτημάτων σε φυσική γλώσσα. Χρησιμοποιούσε προηγμένες τεχνικές αναζήτησης. Γινόταν προσθήκη ή διαγραφή του δικού σου URL μέσα σε 24 ώρες.
8. Yahoo-1995. Δημιουργήθηκε από τους David Filo και Jerry Yang. Ξεκίνησε σαν μια συλλογή από αγαπημένες ιστοσελίδες. Το αυξανόμενο μέγεθός τους επηρέασε ώστε να το μετατρέψουν σε κατάλογο αναζήτησης. Γινόταν χειροκίνητη προσθήκη URLs με μεγάλους χρόνους αναμονής.
9. Ask Jeeves-1997. Ήταν μηχανή αναζήτησης με ερωτήματα σε φυσική γλώσσα. Ανθρώπινοι συντάκτες προσπαθούσαν να ταιριάξουν τα ερωτήματα αναζήτησης. Ήταν εύκολο για Spam.
10. Google- 1998. Οι Larry Page και Sergey Brin δημιούργησαν μια μηχανή αναζήτησης που αξιοποιούσε τις συνδέσεις και αναφορές από/προς άλλες ιστοσελίδες. Σήμερα αποτελεί το βασικότερο σημείο αναφοράς για κάθε αναζήτηση στο διαδίκτυο με ποσοστό πάνω από 97%.
11. MSN- 1998. Στην αρχή βασιζόταν πάνω σε άλλες μηχανές αναζήτησης. Το 2004 αναβαθμίστηκε με νέους αλγόριθμους αναζήτησης. Μέχρι το 2005 είχε απορρίψει τα αποτελέσματα που ανήκαν σε αλγόριθμους της Yahoo.

12. Bing-2009. Αλλαγή ονόματος για την MSN/Live Search. Ενσωμάτωσε προτάσεις για σχετικά αποτελέσματα απευθείας στο σύνολο των αποτελεσμάτων.


Πλεονεκτήματα των μηχανών αναζήτησης

1. Ποιοτικό, χρήσιμο για τους επισκέπτες περιεχόμενο.
Οι ιστοσελίδες και τα περιεχόμενά τους πρέπει να δημιουργούνται για ανθρώπους-χρήστες και όχι για μηχανές αναζήτησης. Το ποιοτικό, χρήσιμο για τον επισκέπτη περιεχόμενο (γενικού ή ειδικού ενδιαφέροντος), δυστυχώς δεν παρέχεται από όλες τις μηχανές αναζήτησης και είναι ένας παράγοντας που συχνά αγνοείται.
2. Έγκυρος πηγαίος κώδικας και δομή υψηλής προσβασιμότητας
Η βάση κάθε ιστοσελίδας σήμερα είναι ακόμα η περιγραφική γλώσσα ΗΤΜL. Αυτή αναγνωρίζουν οι φυλλομετρητές και από αυτήν παίρνουν εντολή. Το κυρίως περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας πρέπει να παρέχεται σε αυτή τη μορφή. Αποφεύγουμε, λοιπόν, τη δημιουργία ιστοσελίδων, για παράδειγμα, αποκλειστικά μέσω Flash, όσο όμορφες κι αν είναι αυτές. Οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν ακόμα να τις δουν. Αφού λοιπόν, η HTML είναι απαραίτητη, χρειάζεται να προσπαθούμε να την εφαρμόζουμε σωστά με βάση διεθνών προτύπων και κάνουμε πάντα έλεγχο αν ο κώδικας πραγματικά συμμορφώνεται με τα πρότυπα αυτά και είναι έγκυρος. Χρησιμοποιούμε τα πολυάριθμα στοιχεία της HTML για να προσδώσουμε σημασία, διαχωρίζουμε τα περιεχόμενα από την σχεδίαση μέσω CSS και εφαρμόζουμε τις αρχές προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Μια ιστοσελίδα προσβάσιμη σε ανθρώπους με αναπηρίες είναι σίγουρα προσβάσιμη και στις μηχανές αναζήτησης.
3. Λέξεις κλειδιά στο περιεχόμενο
Οι όροι αναζήτησης (λέξεις-κλειδιά), με τους οποίους επιθυμούμε να βρεθεί η ιστοσελίδα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, πρέπει να υπάρχουν φυσικά στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Η δημιουργία ποιοτικού, χρήσιμου περιεχομένου έχει σαν αποτέλεσμα την αυτόματη χρήση των απαραίτητων λέξεων-κλειδιών στον κορμό του κυρίως κειμένου της σελίδας, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Παρόλα αυτά, κάνουμε ανάλυση των συχνών όρων αναζήτησης των χρηστών, χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους γραφής για έναν όρο ή συνώνυμους όρους κατά τη συγγραφή και ελέγχουμε την πυκνότητα των λέξεων κλειδιών των κειμένων μας. Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε κατάλληλες λέξεις κλειδιά στον τίτλο, τις κεφαλίδες στο όνομα του δικτυακού τόπου, στη διεύθυνση URL και στα στοιχεία εναλλακτικού κειμένουκαι τίτλου εικόνων, περιορίζοντας τον αριθμό τους τόσο ώστε η ιστοσελίδα να παραμένει εύχρηστη και ευχάριστη για τον επισκέπτη.
Η όσο το δυνατόν συχνότερη χρήση των λέξεων κλειδιών στο περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας ή σε διάφορες ιστοσελίδες ενός δικτυακού τόπου δεν αποτελεί φυσικά δόγμα και έχει νόημα μόνο εάν δε γίνεται κουραστική για τον άνθρωπο αναγνώστη. Αποφεύγουμε, λοιπόν, την αδόκιμη επανάληψη ορισμένων μόνο λέξεων ή φράσεων απλά για να ικανοποιήσουμε τις μηχανές αναζήτησης έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι οι ιστοσελίδες δημιουργούνται για ανθρώπους και όχι για μηχανές. Οι λέξεις-κλειδιά δεν είναι ανάγκη να εμφανίζονται σε όλες τις σελίδες ενός ιστοτόπου αλλά κυρίως εκεί που έχουν νόημα για τον άνθρωπο επισκέπτη.
4.Κατάλληλοι τίτλοι σελίδων
Οι τίτλοι ιστοσελίδων είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ένας χρήστης μόλις φορτώσει την ιστοσελίδα, εμφανίζονται έντονα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, έχουν προφανώς εξέχουσα σημασία για τις μηχανές αναζήτησης. Πρέπει να χρησιμοποιούμε περιγραφικούς τίτλους που περιέχουν τις βασικές λέξεις κλειδιά, που αφορούν στο συγκεκριμένο περιεχόμενο σε μορφή φράσης και όχι απλής αναφοράς όρων. Το μέγεθος του τίτλου δεν πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλο. Κάθε σελίδα ενός δικτυακού τόπου πρέπει να έχει ένα και μοναδικό τίτλο. Η χρήση όμοιων τίτλων σε πολλές σελίδες μπορεί να βλάψει σοβαρά την προσπάθεια βελτιστοποίησης γα τις μηχανές αναζήτησης.
5.Κατάλληλη χρήση κεφαλίδων
Οι κεφαλίδες συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της δομής μιας ιστοσελίδας, κάνοντας το περιεχόμενό της πιο σαφές και πιο εύχρηστο για τους επισκέπτες .Το περιεχόμενο των κεφαλίδων φαίνεται να έχει ιδιαίτερο βάρος στην αξιολόγηση της ιστοσελίδας από τις μηχανές αναζήτησης.
6.Πλήρης εσωτερική σύνδεση των σελίδων
Οι σελίδες ενός δικτυακού τόπου πρέπει να είναι πλήρως συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η σημασία μιας συγκεκριμένης σελίδας για τις μηχανές αναζήτησης μπορεί να προκύψει και από τον αριθμό και την αρχιτεκτονική των συνδέσμων που δέχεται από άλλες εσωτερικές σελίδες του δικτυακού τόπου. Μια πλήρως συνδεδεμένη σελίδα είναι για τις μηχανές αλλά και για τους ανθρώπους σημαντικότερη από μια άλλη απομονωμένη. Κατά τη δημιουργία εσωτερικών συνδέσμων στο δικτυακό μας τόπο μπορούμε να θυμόμαστε τον παρακάτω εμπειρικό κανόνα: Κάθε σελίδα δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από τρία κλικ από οποιαδήποτε άλλη σελίδα συμπεριλαμβανομένης της αρχικής. Βασική προϋπόθεση για το παραπάνω είναι η χρήση συνδέσμων κειμένου με το κατάλληλο περιγραφικό κείμενο.
7.Λογική, έγκυρη χρήση των μεταδεδομένων
Τα μεταδεδομένα είναι πληροφοριακά δεδομένα για άλλα δεδομένα. Στη γλώσσα ΗΤΜL υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας σε μια μηχανή αναζήτησης. Λόγω της εκτεταμένης, ασυνεπούς χρήσης των μεταδεδομένων τα προηγούμενα χρόνια από πολλούς δημιουργούς ιστοσελίδων, οι μηχανές αναζήτησης τείνουν να μην τα λαμβάνουν υπ' όψιν, με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό αυτοί οι άνθρωποι είτε να τα αγνοούν, θεωρώντας τα άχρηστα ή να μην τα χρησιμοποιούν σκοπίμως, νομίζοντάς τα επικίνδυνα για την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.
Κι όμως τα μεταδεδομένα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για τις μηχανές αναζήτησης, αν έχουν δημιουργηθεί για να περιγράψουν το πραγματικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Η συνεχής εξέλιξη των αλγορίθμων ελέγχου των μηχανών αναζήτησης σε συνδυασμό με την πιθανή μελλοντική στροφή του διαδικτύου στη σημασιολογία θα μετατρέψουν τα λογικά, έγκυρα μεταδεδομένα σε βασικό εργαλείο του νέου παγκόσμιου ιστού. Οι μηχανές αναζήτησης όχι μόνο δεν θα τιμωρούν, αλλά θα επιβραβεύουν τη χρήση τους.
8.Σύνδεσμοι προς άλλες σχετικές ιστοσελίδες
Όχι μόνο οι σύνδεσμοι από αλλά και αυτοί προς άλλες σχετικές ιστοσελίδες αποτελούν βασικό παράγοντα βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης, κάτι που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό. Οι μηχανές αναζήτησης φαίνεται ότι αξιολογούν τόσο τον αριθμό όσο και την ποιότητα των συνδέσμων μίας σελίδας προς άλλες σελίδες άλλων δικτυακών τόπων με σχετικό, χρήσιμο περιεχόμενο. Η κατάλληλη δημιουργία συνδέσμων μπορεί λοιπόν να συμβάλει θετικά στην βελτιστοποίηση ειδικά νέων ιστοσελίδων.
9.Ηλικία του περιεχομένου
Οι μηχανές αναζήτησης μάλλον αναλύουν και την ηλικία μιας ιστοσελίδας καθώς και των συνδέσμων προς αυτή, δηλαδή λαμβάνουν υπόψη τον χρόνο, κατά τον οποίο ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο βρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο. Με βάση αυτόν τον σίγουρα αμφιλεγόμενο παράγοντα, οι μηχανές τείνουν να θεωρούν παλιότερα περιεχόμενα σαν πιο ασφαλή και χρήσιμα, κάτι που σίγουρα δεν ισχύει όλες τις φορές. Όπως και να 'χουν τα πράγματα, προσπαθούμε να διατηρούμε σταθερή τη διεύθυνση URL οποιασδήποτε σελίδας δημοσιεύουμε στον παγκόσμιο ιστό.
10. O αποκλεισμός των μηχανών αναζήτησης από μια ιστοσελίδα
Είναι απολύτως λογικό ότι ο αποκλεισμός των μηχανών αναζήτησης από μια ιστοσελίδα έχει σαν αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται αυτή στα αποτελέσματα των μηχανών. Ο αποκλεισμός των μηχανών γίνεται πολλές φορές σκόπιμα, π.χ. με τη χρήση κατάλληλων εντολών στο αρχείο robots.txt, όταν μια ιστοσελίδα δεν πρέπει να γίνει γνωστή στο κοινό μέσω των μηχανών. Άλλες φορές όμως, ο αποκλεισμός των μηχανών αναζήτησης γίνεται κατά λάθος, π.χ. εξαιτίας συχνών προβλημάτων και υπερφόρτωσης του διακομιστή της ιστοσελίδας, μη υπαρκτών ιστοσελίδων, αλλαγών διευθύνσεων URL ή λανθασμένων συνδέσμων xρήσης περιεχομένου σε πολυμέσα, εικόνες
11.Αναπαραγωγή ήδη υπάρχoν περιεχομένου

Η αντιγραφή και η αναδημοσίευση του ίδιου ή πολύ παρομοίου περιεχομένου άλλων ιστοσελίδων, το οποίο έχει ήδη καταχωρηθεί στις μηχανές αναζήτησης, σίγουρα δεν κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη πρακτική από τις μηχανές και σε πολλές περιπτώσεις το μεταγενέστερο περιεχόμενο δεν εμφανίζεται καν στα αποτελέσματα.

12.Υπερβολική χρήση λέξεων-κλειδιών

Όπως αναφέρεται παραπάνω, η τοποθέτηση λέξεων/κλειδιών σε μία ιστοσελίδα και στα μεταδεδομένα της πρέπει να γίνεται συστηματικά και χωρίς υπερβολές καθώς και να αντικατοπτρίζει το πραγματικό περιεχόμενο/στόχο της σελίδας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μηχανές μπορεί να τιμωρήσουν τον δικτυακό τόπο, αποκλείοντάς τον από τα αποτελέσματά τους (Keyword Spamming).

13.Παραπλανητικές τεχνικές δημιουργίας συνδέσμων

Διάφορες τεχνικές, που περιγράφονται με τον αγγλικό όρο Link Spamming, είναι για παράδειγμα:

αυτοματοποιημένες καταχωρήσεις και σχόλια σε καταλόγους, ιστολόγια και βιβλία επισκεπτών υπερβολική χρήση αμοιβαίων συνδέσμων (reciprocal linking) σύνδεσμοι από ιστοσελίδες με εντελώς άσχετο περιεχόμενο και στόχο μη ομαλή αναλογία συνδέσμων/κειμένου Παραπλανητικές τεχνικές σχεδιασμού Οι μηχανές αναζήτησης ανακαλύπτουν ολοένα και πιο αποτελεσματικά τεχνικές όπως το Cloaking, με την βοήθεια των οποίων π.χ. παρουσιάζεται στους crawlers των μηχανών μία σελίδα HTML, γεμάτη με λέξεις-κλειδιά, ενώ οι χρήστες βλεπουν κάτι διαφορετικό με την χρήση Javascript ή Flash. Τέτοιες και άλλες τεχνικές, οπως οι προωθήσεις μέσω Javascript ή η κατασκευή πολλών επιμέρων σελιδων, η καθεμία από τις οποίες έχει βελτιστοποιηθεί για έναν όρο αναζήτησης και τελικά οδηγεί στην κύρια ιστοσελίδα (Doorway pages) οδηγούν μόνο βραχυπρόθεσμα σε επιτυχία. Οι μηχανές αναζήτησης, τις περισσότερες φορές, τις αναγνωρίζουν τελικά, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο αποκλεισμού του δικτυακού τόπου από το ευρετήριό τους.

Επίλογος

Οι μηχανές αναζήτησης έχουν πλέον γίνει αρκετά εξειδικευμένα και περίπλοκα προγράμματα, τα οποία μέσω της ταυτόχρονης ανάλυσης ενός μεγαλου πληθους παραγόντων για μία ιστοσελίδα, δύσκολα μπορουν να εξαπατηθούν, όπως τις πρώτες μέρες του διαδικτύου. Οι χρήστες τους έχουν πλέον μεγάλες απαιτήσεις, όσον αφορά στην ποιότητα των αποτελεσμάτων που προσφέρουν, με αποτέλεσμα και οι μηχανές να έχουν ανάλογες απαιτήσεις από τους δημιουργούς ιστοσελίδων.

Οι παραπάνω παράγοντες βελτιστοποίησης ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης, θετικοί ή αρνητικοί, δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν αντίκτυπο στην κατάταξη των αποτελεσμάτων άμεσα. Εκείνοι, που επιθυμούν την πραγματική επιτυχία των ιστοσελίδων τους στο διαδίκτυο, έχουν υπομονή και σχεδιάζουν την στρατηγική βελτιστοποίησης των σελίδων τουςμακροπρόθεσμα. Κυρίως όμως σχεδιάζουν ιστοσελίδες για τους επισκέπτες τους και όχι για τις μηχανές αναζήτησης. Γιατί έχουν καταλάβει, ότι η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης είναι στην πραγματικότητα βελτιστοποίηση για ανθρώπους-χρήστες.